Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași susține și promovează acțiunile Federației COLUMNA, astfel încât membrii noștri să fie protejați și recompensați pentru efortul depus pe perioada pandemiei.
Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – COLUMNA, reprezentativă la nivel de sector de activitate ASISTENȚĂ SOCIALĂ, pe calea prezentei solicită sprijinul dumneavoastră în vederea adoptării de către Guvernul României a următoarelor măsuri:
1. TESTAREA ÎNTREGULUI PERSONAL DIN ASISTENȚĂ SOCIALĂ, măsură fără de care izolarea preventivă la locul de muncă/la domiciliu pentru intervale succesive de 14 zile constituie o măsură care nu își va atinge scopul preventiv;
Solicitarea noastră are un vădit caracter URGENT, având în vedere că în perioada 24/25 aprilie personalul din centrele rezidențiale aflate acum în izolare la domiciliu urmează să intre în izolare preventivă la locul de muncă pentru 14 zile.
2. Acordarea unui stimulent în cuantum de 2500 lei brut pe lună, în mod similar cu stimulentul acordat personalului din instituțiile sanitare prin OUG nr. 43/2020.
Solicitarea vă este adresată în contextul în care prin Ordonanța Militară nr.8/2020 LUAREA UNEI MĂSURI CU CARACTER EXCEPȚIONAL, respectiv instituirea IZOLĂRII PREVENTIVE LA LOCUL DE MUNCĂ/la domiciliu pentru 28 zile, pentru personalul din centrele rezidențiale publice sau private din asistență socială – FIIND SINGURA CATEGORIE DE SALARIAȚI PENTRU CARE S-A LUAT ACEASTĂ MĂSURĂ.
Subliniem că au trecut zece zile de la data luării măsurii, fără a fi asigurat salariaților din asistență socială un cadru legal similar cu personalul din unitățile sanitare, cu toate că au fost înaintate solicitări în acest sens Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
Considerăm că aceste două măsuri sunt esențiale, pe de o parte pentru a preveni apariția de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, respectiv pentru a acoperi efortul deosebit făcut de salariații din asistență socială pe perioada izolării preventive pe parcursul a 28 de zile.
Să nu uităm că izolarea preventivă a venit în contextul Sărbătorilor de Paști, salariații fiind cazați într-o proporție covârșitoare în cadrul centrelor unde prestează activitatea (pe fondul lipsei de fonduri sau interes a unităților administrativ teritoriale în asigurarea de spații de cazare, hrană și transport la/de la sediul centrului rezidențial) și, în unele cazuri, este adusă la îndeplinire inclusiv de către salariați a căror situație particulară a scăpat inițiatorilor Ordonanței Militare nr. 8/2020 (familiile monoparentale sau cu obligații de întreținere față de persoane vârstnice, care trăiesc o adevărată dramă la acest moment).
În speranța că veți da dovadă de solidaritate, respectiv se vor lua măsuri echitabile față de toți salariații aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei cu virusul COVID-19.