Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – ”COLUMNA”, reprezentativă la nivel de sector de activitate asistență socială aduce la cunoștință opiniei publice faptul că în luna iulie 2020 un număr de aproximativ 20 de Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, însumând peste 30.000 de salariați, vor epuiza bugetele aprobate la începutul acestui an.

De această dată, criza este generată de faptul că AMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ A ÎNTÂRZIAT NEPERMIS DE MULT emiterea decretului privind promulgarea unui act normativ ajuns la Cotroceni încă din data de 20 IUNIE 2020.

Astfel, prin Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2020 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, Parlamentul a aprobat cu o largă majoritate, suplimentarea bugetelor locale cu suma de 930 milioane de lei, aceste sume având ca destinație preponderentă susținerea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu handicap.

La intervenția Federației Columna din data de 6 iulie , astăzi Departamentul de Relații Publice al Administrației Prezidențiale ne comunică faptul că Preşedintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii.

Consecința imediată a acestei întârzieri constă în faptul că nu se vor mai putea plăti la timp salariile angajaților, respectiv vor exista întârzieri semnificative la plata altor tipuri de cheltuieli cum ar fi utilitățile sau hrana beneficiarilor serviciilor sociale.