Intențiile exprimate de Guvernul României cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare ne îngrijorează, mai ales în contextul actual. Personalul din sistemul de asistență socială a dat dovadă, în acest an, de dedicare și implicare, respectându-și obligațiile de serviciu, pe când, de la nivel central observăm că prevederile legale cuprinse în textul Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu este respectat tocmai de către cei care ar trebui să se asigure de aplicarea legilor. În acest sens, Federația COLUMNA, reprezentativă la nivel de sector în sistemul de asistență socială și la care suntem afiliați, a înaintat o adresă către Guvernul României, în care a precizat aceste aspecte. Vă ținem la curent cu răspunsul primit din partea autorităților.

Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – „COLUMNA”, organizație sindicală care reprezintă interesele a 20.000 de salariați din sectorul public, solicită Guvernului să renunțe la măsurile regăsite în proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care se intenționează blocarea aplicării etapizate a Legii-cadru or. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv plafonarea altor drepturi salariale la nivelul lunii decembrie 2020.

În cel din urma caz este vorba, în realitate, de menținerea acordării sporurilor specifice activității la nivelul lunii decembrie 2018, ceea ce conduce la un decalaj enorm între elementele care compun salariul angajațiIor din sectorul public.

În acelasi timp, condamnăm intenția Guvernului de a crește salariul minim cu doar 70 de lei, salariul minim constituind în egală măsură un element care influențează aplicarea etapizată a Legii Salarizării în sectorul public.

Este siderantă opțiunea Guvernului de a introduce măsuri de austeritate, în contextul în care nivelul de bunăstare al cetățenilor constitute un factor decisiv în relansarea viitoare a activităților economice afectate grav de pandemie.

Solicităm Guvernului României să procedeze, de urgență. la consultarea organizațiilor sindicale și să renunțe la intenția de a promova acte normative de o asemenea importanță, cu impact asupra veniturilor a sute de mii de angajați din sectorul public,

În contextul menținerii proiectelor de acte normative, din perspectiva prevederilor propuse, Federația Columna își rezervă dreptul ca, în urma consultării organizațiilor afiliate, să recurgă la orice formă de protest sindical.
Sari la conținut