În contextul actual generat de problemele indentificate la nivelul centrelor pentru persoane vârstnice, Federația Columna a solicitat Primului – Ministru, Marcel Ciolacu, o întrevedere pentru a găsi soluții menite să rezolve această problemă socială.

Din punctul nostru de vedere, soluția este una singură: înființarea, în sistemul public de centre pentru persoane vârstnice, în care comunitatea, primăriile, să își asume un rol esențial în înființarea, autorizarea funcționării și controlul strict, periodic al acestor centre.

Departamentul de comunicare al Federației Columna

Având în vedere neregulile semnalate prin articolele din presă, referitoare la condițiile necorespunzătoare/inumane oferite de unele servicii sociale, din controalele efectuate până în acest moment la nivel național, a reieșit că majoritatea centrelor găsite cu nereguli (peste 90%) sunt în zona furnizorilor privați de servicii sociale.

În această zonă, am sesizat de multă vreme că există o adevăratp „mafie” a serviciilor sociale, afaceri clădite pe suferința și nevoia de sprijin a bătrânilor.

V-ați pus întrebarea de ce nu se înființează centre de copii sau pentru persoane cu dizabilități? Pentru că în cazul centrelor pentru persoane vârstnice, bătrânii au pensii sau aparținătorii plătesc contribuții exorbitante, sume de bani care se duc direct în buzunarul așa-zișilor patroni de servicii sociale, fără să mai conteze calitatea îngrijirii și care calcă în picioare demnitatea beneficiarilor.

Paradoxal este că sesizările vis-a-vis de centrele clandestine și de condițiile grele, inumane de îngrijire, au fost aduse la cunoștința publicului de vecini și nu de către beneficiari sau aparținători.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că tocmai comunitatea este cea care respinge existența acestor centre, iar beneficiarii sau aparținătorii, neavând locuri la stat, sunt nevoiți să accepte condițiile oferite.

Din punctul nostru de vedere, soluția este una singura: înființarea, în sistemul public de centre pentru persoane vârstnice, în care comunitatea, primăriile, să își asume un rol esențial în înființarea, autorizarea funcționării și controlul strict, periodic al acestor centre.

Considerăm oportună adoptarea unor normative minime de personal pentru serviciile sociale, demers început de la sfârșitul anului trecut împreună cu Asociația Națională a D.G.A.S.P.C.-urilor și care la acest moment trenează. Suntem convinși că reglementarea legislativă a unei scheme minime de personal, atât în ceea ce privește categoriile de personal, cât și numărul de angajați, este în măsură să reducă și poate chiar să înlăture apariția unor situații menite să aducă o gravă atingere demnității umane și să creeze în mod justificat șoc și groază în rândul opiniei publice.

În acest context, vă solicităm de urgență o întrevedere pentru a identifica toate soluțiile necesare rezolvării acestei probleme sociale.

Cu speranța că veți fi de acord cu întrevederea solicitată.
Sari la conținut