Federația Columna a solicitat Premierului Marcel Ciolacu și Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, o întrevedere pentru a discuta problemele cu care se confruntă la acest moment furnizorii de servicii sociale.

Controalele din ultima perioadă au confirmat existența unor carențe asupra cărora atragem atenția de foarte multă vreme:

  • lipsa unui normativ minim de personal;
  • numărul redus de inspectori sociali la nivel de județe;
  • numărul redus de locuri în unitățile de tip rezidențial care a permis dezvoltarea unei rețele clandestine de servicii sociale, adevărate afaceri clădite pe suferința și nevoia de sprijin a bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități;
  • subfinanțarea sistemică a asistenței sociale.

Conform datelor furnizate de ANPIS, regăsite în adresa atașată, în perioada 10-21.07.2023, au fost controlate un număr de 2.875 de servicii sociale, fiind suspendate/închise un număr de 104 servicii sociale, majoritatea acestora fiind centre private – 75.

Am subliniat că aceste probleme pot fi rezolvate prin crearea unui cadru legislativ adecvat, care să fie discutat cu toți actorii implicați, inclusiv cu SINDICATELE.

Deocamdată vedem că se poartă discuții doar cu ONG-urile. E cel puțin surprinzător acest lucru deoarece, după cum menționam anterior, în zona furnizorilor privați au fost descoperite cele mai multe nereguli.

Vom reveni ulterior cu noi informații, în funcție de evoluția discuțiilor.

Federația Columna, cea mai mare organizație sindicală din Asistență Socială, reprezentativă la nivelul acestui sector de activitate, pe calea prezentei vă solicităm de urgență o întrevedere pentru a discuta problemele cu care se confruntă la acest moment furnizorii de servicii sociale.

Controalele din ultima perioada nu au făcut altceva decât să confirme ceea ce noi susținem de peste 6 luni de zile: lipsa unui normativ minim de personal, numărul redus de inspectori sociali la nivel de județe, numărul redus de locuri in unitățile de tip rezidențial care a permis dezvoltarea unei rețele clandestine de servicii sociale, adevărate afaceri clădite pe suferința și nevoia de sprijin a bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități, subfinanțarea sistemică a asistenței sociale.

Aceste probleme pot fi rezolvate prin crearea unui cadru legislativ adecvat care să fie discutat cu toți actorii implicați, inclusiv cu sindicatele.

Deocamdată vedem că se poarta discuții doar cu ONG-urile. E cel puțin surprinzător acest lucru, deoarece în zona furnizorilor privați au fost descoperite cele mai multe nereguli.

Considerăm că putem identifica soluții reale cu privire la problemele mai sus enunțate, astfel încât în cel mai scurt timp posibil activitatea centrelor să revină pe un făgaș normal.
Sari la conținut