În cursul zilei de astăzi, 04.08.2023, conducerea Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași a transmis o adresă către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și Inspectoratului Teritorial de Muncă, în care se solicită un punct de vedere referitor la posibilitatea stabilirii unui program de muncă, în ture de 24/48 ore, pentru salariații din serviciile sociale cu cazare.

Prin prezenta, Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași – afiliat Federației Columna și Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția, organizație care apără interesele a 1600 angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, reprezentat prin domnul Matei Marian, în calitate de Președinte, solicită punctul dumneavoastră de vedere referitor la posibilitatea stabilirii unui program de muncă, în ture de 24/48 ore, pentru salariații din serviciile sociale cu cazare (centre de tip rezidențial).

Conform art.115, alin.1 din Codul Muncii, pentru anumite sectoare de activitate, unități sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durată a timpului de lucru mai mică sau mai mare de 8 ore. La alin.2 al aceluiași articol se prevede că durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioada de repaus de 24 ore.

Considerăm că domeniul asistenței sociale poate fi încadrat fără putință de tăgadă la excepția instituită de articolul anterior invocat, ceea ce ne permite să solicităm angajatorului, negocierea unui program de lucru de 24/48 ore, mai ales că membrii noștri de sindicat au solicitat în mod expres acest lucru.

Menționăm că un astfel de timp de lucru este aprobat la nivelul spitalelor (medicii fac gărzi 24/48 ore) și la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență )personalul de intervenție are program de 24/48 ore).

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne comunicați dacă prin negocierea unei durate a timpului de muncă de 24/48 ore ar fi de natură să ducă la sancționarea angajatorului sau la refuzul inspectoratului teritorial de muncă competent să înregistreze contractul colectiv de muncă ce ar conține o astfel de prevedere.
Sari la conținut