Ieri, 8 august 2023, o delegație a Federației Columna a fost prezentă la sediul Guvernului pentru a discuta legate de Asistența Socială, respectiv pe marginea măsurilor cuprinse în proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal – bugetare.

Din partea Guvernului au participat Victoria Stoiciu – consilier de stat pentru Asistența Socială, respectiv Minel Ivașcu – consilier de stat pentru Dialogul Social.

Delegația Federației a fost compusă din: Sorin Stan – președinte, Marian Matei – vicepreședinte și Lucian Puiu – secretar general.

Am prezentat argumente în sensul exceptării asistenței sociale de la:

– Eliminarea tuturor posturilor vacante din organigrame;

– Reorganizarea instituțiilor de asistență socială și în special a celor cu personalitate juridică, cu mai puțin de 50 de salariați.

În contextul în care la nivel național sunt peste 14.000 de posturi vacante, am subliniat că aceste măsuri vor bloca întregul sistem, vor conduce la pierderea de bani europeni, la încălcarea legislației care prevede reducerea la 50 de locuri a capacității centrelor destinate persoanelor cu dizabilități, încălcarea legislației privind managementul de caz și nu în ultimul rând, datorită lipsei de personal, la scăderea dramatică a calității serviciilor sociale.

Cei doi consilieri de stat au precizat că vor prezenta Primului-Ministru argumentele prezentate, existând șanse reale ca instituțiile de Asistența Socială să fie cuprinse în rândul acelor sectoare exceptate de la anularea în totalitate a posturilor vacante.

Vom reveni ulterior cu noi informări, în funcție de evoluția discuțiilor.

Sari la conținut