Așa cum am menționat în articolul anterior cu privire la solicitarea acordării unor recompense financiare personalului aflat în izolare în serviciile rezidențiale, similar celui oferit personalului din sistemul de sănătate, conducerea Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași a înaintat în cursul zilei de astăzi doua adrese către Guvernul României și Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Având în vedere situația specială pe care o traversăm, care a impus luarea unor măsuri deosebite de către statul român, Sindicatul Asistenței Sociale și Protecția Copilului Iași, organizație care apără interesele a peste 1500 angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, vă aduce la cunoștință o serie de aspecte particulare, specifice sistemului de care aparținem, pentru rezolvarea cărora trebuie să luați măsuri urgente.

Cu toate că suntem singura categorie de bugetari pentru care prin Ordonanța Militară nr. 8 din 09.04.2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, s-a instituit pe perioada stării de urgență măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pe o perioadă de 14 zile, nimeni nu s-a gândit la acordarea unui stimulent pentru efortul deosebit făcut de aceștia.

Doamnă Ministru / Domnul Prim-Ministru înțelegem și apreciem complexitatea și importanța activității desfășurate de personalul sanitar, dar nu avem voie să minimizăm importanța muncii desfășurate de către personalul de asistență socială, care are grijă de mii de copii și adulți, cu sau fără dizabilități. Ne-am făcut și ne vom face treaba cu responsabilitate, dar nu este corect ca de acești oameni dedicați să nu-și amintească nimeni decât pentru a li se stabili obligații și restricții.

Am văzut că sunt în „linia întâi” angajații din sistemul de sănătate, apărare națională, afaceri interne. Noi unde suntem, doamnă Ministru / domnule Prim-Ministru? Noi de ce nu ne putem bucura de atenția și protecția oferită acestor categorii?

Putem face un exercițiu de imaginație și să vedem ce s-ar întâmpla dacă personalul pe care-l reprezentăm nu s-ar afla în „linia întâi”. Mii de copii și adulți beneficiari ai sistemului de protecție ar fi expuși riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, iar bilanțul îmbolnăvirilor la nivel național ar fi catastrofal. Mai mult, datorită stării precare de sănătate a acestor persoane, datorată unor afecțiuni cronice, numărul deceselor ar avea o dinamică similară celei din Italia.

Drept urmare, vă solicităm ca, în regim de urgență, să supuneți aprobării Guvernului României, acordarea unui stimulent financiar, similar celui acordat pentru personalul medical, și personalului din centrele de servicii sociale pentru care s-a luat măsura de izolare preventivă la locul de muncă.

În speranța că veți da curs cu celeritate cererii noastre, vă mulțumim pentru sprijin și vă asigurăm că ne vom face datoria cu profesionalism.
Sari la conținut