Având în vedere colapsul financiar în care se află sistemul public de Asistență Socială, Federația Columna a solicitat Guvernului României o întrevedere de urgență pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

Vă vom ține la curent cu privire la demersurile efectuate!

FEDERAȚIA COLUMNA, cea mai mare organizație sindicală din ASISTENȚĂ SOCIALĂ, vă solicită să interveniți de urgență pe Iângă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, respectiv Ministerul Finanțelor Publice în vederea alocării din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului de sume suplimentare pentru plata salariilor și a celorlalte cheltuieli care se asigură de la Bugetul de Stat pentru D.G.A.S.P.C.-uri.

Solicitarea noastră vă este transmisă deoarece:

– Standardele de cost au fost actualizate doar în luna octombrie 2022, nu acoperă majorările salariale acordate prin O.U.G. nr. 115/2022. Prin recenta rectificare bugetară Asistența Socială a primit în mod real sub 75% din nivelul rezultat urmare a acestei reactualizări, deși prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2022 s-a precizat expres că se asigură 90% din standarde, existând un deficit de finanțare de 15% care nu poate fi suportat de Consiliile Județene;
– Instituţiile de asistență socială au nevoie de finanțare suplimentară până la sfârșitul anului, conform situației prezentate mai jos, în caz contrar salariile pentru peste 8.000 de angajați, dar și alte cheltuieli nu vor mai fi plătite.
1D.G.A.S.P.C. GIURGIU3,3 milioane
2D.G.A.S.P.C. HARGHITA5,3 milioane
3D.G.A.S.P.C. IAȘI8 milioane
4D.G.A.S.P.C. ILFOV4 milioane
5D.G.A.S.P.C. MEHEDINȚI3,7 milioane
6D.G.A.S.P.C. TULCEA8 milioane
7D.G.A.S.P.C. VRANCEA7 milioane

Neadoptarea măsurii solicitate va genera o criză socială fără precedent, va afecta calitatea îngrijirii beneficiarilor serviciilor sociale și proteste de amploare la nivel local și național pe care Federația Columna și le va asuma în calitate de organizator.

Având în vedere colapsul financiar în care se află sistemul public de Asistență Socială, adus în atenția Dumneavoastră prin adresa cu numărul 344/21.11.2022 (atașată prezentei), pe calea prezentei vă solicităm de urgență o întrevedere pentru a purta discuții cu privire la acest subiect.

Sprijinul dumneavoastră va fi esențial în rezolvarea unei crize sociale care în luna decembrie se va accentua, tot mai multe instituții de Asistență Socială urmând să se afle în imposibilitatea de a plăti salariile pentru mii de angajați.

Suntem în situația în care avem nevoie de soluții, dar mai ales decizii rapide care să permită în perioada 8-10 decembrie 2022 plata la timp a salariilor în Asistență Socială, plata utilităților aferente clădirilor în care sunt îngrijiți și ocrotiți copiii, vârstnicii și persoanele adulte cu dizabilități.

Considerăm că nu puteti rămâne indiferent cu privire la situația reclamată de noi.

Facem un apel la conștiința Dumneavoastră, dar și la responsabilitate față de mii de angajați și familiile lor care, în prag de sărbători și pe fondul unei profunde crize generate de explozia prețurilor la bunuri și servicii, nu vor avea parte de recompensa muncii lor – SALARIUL.

În cele din urmă, rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă D.G.A.S.P.C.-urile va permite salariaților să asigure, cu încredere și liniște, misiunea încredințată sistemului de Asistență Socială- SĂ AIBĂ GRIJĂ DE OAMENI.