Având în vedere articolul apărut în cotidianul Bună Ziua Iași în data de 29.07.2023 și intitulat – Adevărul din spatele ușilor închise. Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti” ascunde mizeria sub covor. Care sunt, de fapt, condițiile oferite copiilor cu handicap sever – aducem o serie de precizări:

  • Centrul Rezidențial C.A. Rosetti se va închide până la sfârșitul anului 2023 în cadrul Proiectului Închiderea Centrului Rezidențial „C.A. Rosetti” Iași care urmărește înființarea a șapte case de tip familial. Dintre acestea, șase vor fi înființate prin Programului Operațional Regional 2014-2020 și o casă va fi pusă la dispoziția Planului de Închidere prin reorganizarea unui serviciu existent, pentru 81 de copii și un centru de zi pentru recuperarea copilului cu dizabilități. Proiectul privind închiderea centrului a fost depus în anul 2018, în anul 2020 a fost aprobat și urmeaza finalizarea în anul 2023.
  • Acestea sunt două din Casele de Tip Familial unde se vor muta în curând copiii de la Centrul de Servicii Sociale C.A. Rosetti
  • Ultima reabilitare a Centrului de Servicii Sociale C.A. Rosetti a avut loc în anul 2008. În prezent, nu se pot face investiții, deoarece există în implementare acest plan de închidere. Copiii vor fi mutați în case de tip familial, iar acestea vor fi gata până la finalul anului 2023. În ultimii ani la C.S.S. C.A. Rosetti s-au realizat doar lucrări de întreținere care să ofere beneficiarilor condiții decente în conformitate cu standardele în vigoare.
  • Având în vedere că în câteva luni centrul se va închide nu se justifică cheltuieli bugetare legate de reabilitarea totală sau parțială a clădirii.
  • Toți beneficiarii sunt bine îngrijiți și li se acordă toată atenția necesară, funcție de nevoile fiecăruia, de către personalul de specialitate. Chiar dacă au probleme de sănătate două adolescente ocrotite în cadrul centrului au reprezentat România la Turneul Internațional Flag Rugby Special Olympics, organizat la Paris, destinat persoanelor cu dizabilități.
  • În momentul de față Centrul de Servicii Sociale C.A. Rosetti este acreditat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse iar la controalele făcute în ultima perioadă de organele abilitate nu au fost găsite deficiențe care să pună în pericol siguranța și securitatea beneficiarilor.

Biroul de Presă al D.G.A.S.P.C. Iași

Sari la conținut